Bouwdroging

Toepassingen

  • Vochtige vloer, chape, muren
  • Besparing van stookkosten in nieuwbouw

Hoe werkt het?

bouwdroging-hoe-werkt-het

Condensdroging is een natuurlijke manier om bouwmaterialen te ontvochtigen. De kans op krimpscheuren en overdroging is door deze natuurlijke methode, mits goed toegepast, uitgesloten. Bouwdrogers zijn hierdoor bij uitstek geschikt voor ontvochtiging in de bouw, ook bij lage temperaturen (>0°C), zonder bij te verwarmen.

Bij een bouwdroger condenseert het onttrokken water op het koude deel van de machine. Het water wordt daarna via een waterslang afgevoerd in een emmer of mortelkuip.

Bouwdroging in combinatie met verwarming

Hoe hoger de kamertemperatuur, hoe korter de droogtijd. Gebruikt u ontvochtigers in combinatie met kachels, dan mag u de kachel niet te dicht bij de ontvochtiger opstellen. De bouwontvochtiger kan immers de droge, warme lucht van de kachel aanzuigen, waardoor het rendement sterk zou dalen.

OPGELET:

Bij het inzetten van gaskachels wordt veel vocht geproduceerd. Bij verbranding van 1 liter gas komt 0,78 liter water vrij. Daarnaast kunnen de vrijgekomen verbrandingsgassen vers stucwerk doen verkleuren. Het hoeft bovendien geen betoog dat het gevaarlijk en ongezond is om te werken in een ruimte waar verbrandingsgassen vrijkomen. Daarom verkiezen wij elektrische kachels.

Van waar komt al dit bouwvocht?

Bij de ruwbouw worden grote hoeveelheden water verwerkt, daarbij komen nog eens de onvermijdelijke regenbuien waardoor de bouwmaterialen al gauw verzadigd zijn. Bovendien worden tijdens de afwerkingsfase bij de pleisterwerken en chapewerken nog eens grote hoeveelheden water verwerkt. Indien geen bouwdroger ingezet wordt moet de eerste jaren al dit bouwvocht door de verwarming “uitgezweet” moeten worden!

Voordelen

Het plaatsen van een droger heeft tal van voordelen. Het belangrijkste argument om drogers in te zetten is de enorme kostenbesparing ten opzichte van drogen door te verwarmen, tijdens of na de bouw. Tot 300% kan bespaard worden, in de eerste vijf jaren na de oplevering, door het gebruik van bouwdrogers aan het einde van de bouwperiode als de bouw wind- en waterdicht is. Hierdoor voorkomt u condensatie, vochtproblemen, schimmelvorming en muffe luchtjes waardoor u een gezondere leefsituatie creëert in huis ten voordele van uzelf en uw gezin.

Een ander wezenlijk voordeel is de verkorting van de bouwtijd: schilderen, pleisterwerken, laminaat, parket en andere werken kunnen eerder verwerkt worden en zonder onderbrekingen uitgevoerd worden.

Hoe lang moet ik deze plaatsen?

Uit ervaring kunnen we zeggen dat het plaatsen van een bouwdroger (=condensdroger) voor één tot drie maanden een ideale oplossing is voor het voorkomen van vochtproblemen in een woning.

Wat moet u doen?

Het enige wat u moet doen is de machine in te snoeren op het stopcontact (230 Volt) en dagelijks het voorraadvat leeg te maken. Indien u dit niet dagelijks kan leegmaken dan kan er een pompkit gehuurd worden waardoor dit bouwvocht automatisch wordt afgevoerd.

Kan de vochtigheid gemeten worden?

Vochtigheid kan door ons gemeten worden, en indien gevraagd kan er een rapport worden opgemaakt.